Magnesium bijwerkingen

Er zijn verschillende magnesium bijwerkingen te noemen bij een tekort aan dit mineraal. Deze magnesium bijwerkingen kunnen heel uiteenlopend zijn: van hyperactiviteit, tot pijnlijke en stijve spieren. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende mogelijkheden om dergelijke bijwerkingen te verhelpen, zonder direct naar de lokale arts te hoeven gaan. In dit artikel wordt er ingegaan op de magnesium bijwerkingen die veel voorkomen bij een magnesiumtekort. Ook lees je enkele nuttige tips om jouw magnesium bijwerkingen zo snel mogelijk te verhelpen met betere voeding of supplementen.

Magnesium bijwerkingen door een tekort

Hoofdpijn magnesiumDe bijwerkingen van een tekort aan magnesium kunnen in twee categorieën verdeeld worden, namelijk: de fysieke en de psychische bijwerkingen. Enkele voorbeelden van fysieke klachten zijn: de stijve en de pijnlijke spieren die eerder genoemd werden, stevige en langdurige hoofdpijn, spiertrekkingen, erectiestoornissen en rugpijn in zowel de onderrug, als de bovenrug. Het zijn pijnlijke klachten, die vaak niet te verhelpen zijn met voldoende rust of wat meer beweging. De psychische klachten worden gezien in de vorm van stress-gerelateerde bijwerkingen, zoals slapeloosheid, soms zelfs in een chronische vorm, depressies, hyperactiviteit, duizeligheid met soms zelfs flauwvallen.

Magnesium bijwerkingen verhelpen

Magnesium etenEr zijn twee oplossingen voor het verhelpen van de magnesium bijwerkingen door een tekort aan magnesium, namelijk: je voedingspatroon verbeteren, of kiezen voor het gebruik van supplementen. Door de gezondheidsraad wordt een vrouw aangeraden om zo’n 350 milligram magnesium per dag in te nemen, voor een man is dit zo’n 400 milligram. Door in ieder geval iets meer milligram in te nemen, ben je verzekerd van een gezonde oplossing, omdat je jouw tekorten op een natuurlijke wijze aanvult. Het is sowieso aan te raden om iets meer magnesium in te nemen, omdat bovenstaande getallen slechts een indicatie zijn. Naast een beter voedingspatroon bestaan er verschillende vormen van supplementen, waarmee je een magnesiumtekort kan aanvullen en hiermee bijwerkingen kan tegengaan. Een lokale arts kan je raad geven over de te gebruiken hoeveelheid bij deze magnesium supplementen.

Magnesium bijwerkingen bij een teveel

Het nemen van magnesium supplementen is over het algemeen veilig, en bij gebruik van een normale dosering is het niet gebruikelijk om ernstige bijwerkingen te hebben. Wel werkt magnesium lichtelijk laxerend, en soms is dat niet gewenst. Bij een te hoge dosis (overdosis) kun je maag-, buik- en darmklachten krijgen. Ook kun je bij een overdosis misselijk worden en overgeven.

Let op: als je een verzwakte nierfunctie hebt, kun je beter geen magnesium tabletten nemen. De nieren kunnen het teveel aan magnesium dan niet voldoende snel afvoeren. Wil je meer weten over mogelijke bijwerkingen van (een overdosis) magnesium tabletten, zie de tab ‘side effects’ op deze pagina op WebMD.