Magnesium tekort kan leiden tot tandproblemen

By | september 13, 2015

Hoe weet je of je een tekort aan magnesium hebt?

Tandproblemen magnesiumMagnesium is een mineraal dat heel belangrijk is voor je lichaam en voor veel processen in het lichaam onmisbaar is. Magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren en zenuwen, het stimuleert de aanmaak van hormonen en het draagt bij aan het opbouwen van spieren en botten. Als je vaak ongezond eet, kun je al snel een tekort aan dit mineraal hebben en dat kan vervelende gevolgen hebben. Je kunt veel uiteenlopende klachten krijgen, omdat magnesium voor veel verschillende processen in het lichaam nodig is. De meest voorkomende klachten zijn: hoofdpijn, lusteloosheid, gespannen spieren, menstruatiepijn, een laag libido, koude handen, koude voeten en tandproblemen.

Magnesiumtekort en tandproblemen

Omdat magnesium bijdraagt aan de opbouw van botten, kan een tekort aan het mineraal leiden tot tandproblemen. Botten bestaan vooral uit calcium, maar ook magnesium is erg belangrijk bij de aanmaak van botten. Calcium krijgen we over het algemeen wel genoeg binnen, maar magnesium in veel gevallen niet. Een magnesiumtekort in het lichaam kan betekenen dat het lichaam reserves uit het gebit gaat gebruiken. Hierdoor ontstaat er een zwak gebit en zul je vaker met tandproblemen naar de tandarts moeten.

Hoe voorkom je een magnesiumtekort?

Gezonde voeding is erg belangrijk voor je lichaam, maar ook voor je gebit. Met het eten van veel verse groenten en fruit ben je al een heel eind op de goede weg. Daarnaast is ook het eten van vette vis van belang. De omega-3 vetzuren die in vette vis zitten, houden je gebit sterk en kunnen veel tandproblemen voorkomen. Onder vette vis wordt verstaan: zalm, makreel, tonijn uit blik en haring. Maar omega-3 vetzuren zijn ook te vinden in algen, pompoenpitten en walnoten. Als je twijfelt of je genoeg magnesium binnenkrijgt, kun je ook een voedingssupplement nemen. Natuurlijk kun je ook www.detandartseindhoven.nl om advies vragen over hoe je magnesiumtekort voorkomt.