Te weinig vitamines binnen, wat te doen?

By | september 13, 2015

Mondhygiëne en vitamines

VitaminesDat gezond eten goed is voor je lichaam, is voor iedereen bekend. Je blijft er slank van en je voelt je fit als je gezond eet. Maar gezonde voeding is ook heel belangrijk voor een gezond en een sterk gebit. De suikers en de zuren die we dagelijks binnen krijgen, kunnen ons gebit beschadigen en zorgen voor een zwak gebit. Je hebt vitaminen en mineralen nodig om een sterk gebit te krijgen en te houden. Zelfs als je je gebit dagelijks goed verzorgt door te poetsen en te flossen, kun je tandproblemen krijgen door vitaminetekort. Dagelijkse mondverzorging alleen is dus niet voldoende voor het krijgen en het behouden van een gezond gebit. Ook een gezond en een gevarieerd dieet draagt bij aan goede mondhygiëne.

Hoe weet je of je een vitaminetekort hebt?

Vitamines zijn voor je hele lichaam nodig, dus een vitaminetekort kan uiteenlopende klachten tot gevolg hebben. Als je niet vaak gezond voedsel eet, krijg je al snel te maken met klachten die bij een vitaminetekort horen. Vermoeidheid, slapeloosheid, lusteloosheid en een slechte concentratie zijn de meest voorkomende klachten. Ook kun je merken dat je gebit zwakker wordt en dat je bijvoorbeeld vaker gaatjes hebt.

Wat kun je doen bij een tekort aan vitamines?

Als je een vitaminetekort hebt, zijn er gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om het tekort bij te stellen. Het belangrijkste is het eten van gezonde voeding. Groenten en fruit zitten boordevol vitaminen en mineralen. Het is dus van groot belang om elke dag genoeg groenten en fruit te eten. Ook producten die rijk zijn aan eiwitten, horen thuis in een gezond dieet. Mager rood vlees, gevogelte, eieren en peulvruchten zitten vol eiwitten en zorgen voor sterke botten en tanden. Vitamines B2, B3 en B12 die te vinden zijn in vlees, vis en zuivelproducten kunnen het vormen van aften in de mond voorkomen.